WILLOW OF SILENCE.

Cum pot primi turistii straini TVA inapoi

Cum pot primi turistii straini TVA inapoi

Cetățenii statelor non-UE care fac achiziții în România trebuie să primească TVA înapoi, conform legii. Însă, în prezent, acest lucru nu se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Practic, în această situație se află 40% dintre expații din România care provin din țările non-UE. În țara noastră sunt prezenți din ce în ce mai mulți expați turci și chinezi, în ultimii ani fiind înființate aproximativ 23.000 de firme cu capital turc și chinez. Iar cei mai cheltuitori turiști străini sunt filipinezii, fiecare cheltuind, în medie, câte 12.000 de lei în timpul unui sejur în țara noastră.

Conceptul de VAT Refund sau Tax Free Shopping a apărut în anii 1980, la nivel internațional. Legislatia TAX Free există în România din 2004 și a fost modificată odată cu aderarea României la UE, în 2007, se arată într-un comunicat de presă al Ask for Tax Free, o companie specializată în restituirea TVA către străinii din afara Uniunii Europene.

Potrivit companiei, sistemul de restituire a TVA a funcționat până acum greu, rar și cu sincope. Condițiile pentru recuperarea TVA pentru bunurile cumpărate din România și transportate în afara spațiului UE de către expații sau persoanele cu dublă cetățenie sunt ca magazinul de la care sunt cumpărate bunurile să fie autorizat Tax Free și să elibereze factură și „Documentul de restituire TVA”; turiștii trebuie să iasă din UE în cel mult 90 de zile de la cumpărarea bunurilor, să vizeze documentele la vamă și să se întoarcă în magazin, care este obligat să le plătească banii fără a percepe vreun comision.

Însă din această ecuație ies turiștii străini, care nu intenționează să se întoarcă în curând în România, spun reprezentanții Ask for Tax Free. Compania lor facilitează astfel returnarea TVA pentru cetățenii străini: primește documentele de la turiști prin poștă, le restituie TVA din fonduri proprii, apoi recuperează banii de la magazinul emitent, care plătește mai puțin către ANAF.

Cum funcționează sistemul Tax Free în România? În primul rând ANAF autorizează magazinele care comercializează bunuri transportabile. Apoi, turiștii străini din afara UE trebuie să facă achiziții în valoare de cel puțin 175 de euro/factură fiscală, din magazine autorizate, iar magazinul trebuie să elibereze Documentul de restituire TVA. În termen de 90 de zile de la achiziție, cumpărătorul trebuie să părăsească spațiul UE, împreună cu bunurile. La vamă, se ștampilează factura și Documentul de restituire TVA. Următorul pas este prezentarea în original a Documentului de restituire TVA în magazin, pentru încasarea TVA sau apelarea la o unitate specializată în restituirea acestei taxe. În ultima etapă, suma restituită în decontul de TVA al magazinului este declarată la ANAF și nu va mai fi plătită statului.

„Cu toate că drumul este anevoios, ne-am înarmat cu răbdare, persuasiune și stăruință, ca să aducem starea de normalitate și dreptul firesc al turiștilor străini”, a declarat Valentina Saygo, general manager Ask for Tax Free, companie care intenționează să încheie parteneriate în următoarea perioadă cu hoteluri, restaurante, agențiile de turism, locurile în care sunt prezenți expații.

Nicoleta Ilie, Teilor: Calitatea și grija pentru oameni sunt valorile noastre comune cu Ask for Tax Free

Nicoleta Ilie, Teilor: Calitatea și grija pentru oameni sunt valorile noastre comune cu Ask for Tax Free Teilor este un

Interviu Botea Mihaela, Star: Dacă locația este amplasată într-un loc turistic recomad Ask for Tax Free

Nu este cetățean străin care să se gândească să viziteze România și să nu aibă pe buze Brașov. Un oraș

Interviu Claudia Rădulescu, Diamond Boutique: Prin Tax Free relația noastră cu clienții străini a devenit mult mai ușoară

Să fii primul serviciu de restituire a TVA-ului din România presupune un efort dublu. Pe deoparte informarea cetățenilor străini despre

Interviu cu Aida Anghel: Mulți clienți cunosc procedura Tax Free, așa că vor fi încântați să descopere această facilitate în magazine!

  Lucrurile sunt mereu în mișcare, fie că vorbim de noi înșine, fie că vorbim de companie, schimbările sunt cele

Interviu cu Ana Maria Conache, Frey Wille: Serviciul Tax Free, un beneficiu real în fața concurenților

Pe lângă business și turism, România poate fi o destinație la fel de cunoscută și pentru cumpărături. Mai ales pentru

Interviu – Femei in Afaceri

Femei in Afaceri: Care este povestea afacerii dvs. si cum a inceput totul? Valentina Saygo: Tax Free este un drept