WILLOW OF SILENCE.

Cum pot primi turistii straini TVA inapoi

Cum pot primi turistii straini TVA inapoi

Cetățenii statelor non-UE care fac achiziții în România trebuie să primească TVA înapoi, conform legii. Însă, în prezent, acest lucru nu se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Practic, în această situație se află 40% dintre expații din România care provin din țările non-UE. În țara noastră sunt prezenți din ce în ce mai mulți expați turci și chinezi, în ultimii ani fiind înființate aproximativ 23.000 de firme cu capital turc și chinez. Iar cei mai cheltuitori turiști străini sunt filipinezii, fiecare cheltuind, în medie, câte 12.000 de lei în timpul unui sejur în țara noastră.

Conceptul de VAT Refund sau Tax Free Shopping a apărut în anii 1980, la nivel internațional. Legislatia TAX Free există în România din 2004 și a fost modificată odată cu aderarea României la UE, în 2007, se arată într-un comunicat de presă al Ask for Tax Free, o companie specializată în restituirea TVA către străinii din afara Uniunii Europene.

Potrivit companiei, sistemul de restituire a TVA a funcționat până acum greu, rar și cu sincope. Condițiile pentru recuperarea TVA pentru bunurile cumpărate din România și transportate în afara spațiului UE de către expații sau persoanele cu dublă cetățenie sunt ca magazinul de la care sunt cumpărate bunurile să fie autorizat Tax Free și să elibereze factură și „Documentul de restituire TVA”; turiștii trebuie să iasă din UE în cel mult 90 de zile de la cumpărarea bunurilor, să vizeze documentele la vamă și să se întoarcă în magazin, care este obligat să le plătească banii fără a percepe vreun comision.

Însă din această ecuație ies turiștii străini, care nu intenționează să se întoarcă în curând în România, spun reprezentanții Ask for Tax Free. Compania lor facilitează astfel returnarea TVA pentru cetățenii străini: primește documentele de la turiști prin poștă, le restituie TVA din fonduri proprii, apoi recuperează banii de la magazinul emitent, care plătește mai puțin către ANAF.

Cum funcționează sistemul Tax Free în România? În primul rând ANAF autorizează magazinele care comercializează bunuri transportabile. Apoi, turiștii străini din afara UE trebuie să facă achiziții în valoare de cel puțin 175 de euro/factură fiscală, din magazine autorizate, iar magazinul trebuie să elibereze Documentul de restituire TVA. În termen de 90 de zile de la achiziție, cumpărătorul trebuie să părăsească spațiul UE, împreună cu bunurile. La vamă, se ștampilează factura și Documentul de restituire TVA. Următorul pas este prezentarea în original a Documentului de restituire TVA în magazin, pentru încasarea TVA sau apelarea la o unitate specializată în restituirea acestei taxe. În ultima etapă, suma restituită în decontul de TVA al magazinului este declarată la ANAF și nu va mai fi plătită statului.

„Cu toate că drumul este anevoios, ne-am înarmat cu răbdare, persuasiune și stăruință, ca să aducem starea de normalitate și dreptul firesc al turiștilor străini”, a declarat Valentina Saygo, general manager Ask for Tax Free, companie care intenționează să încheie parteneriate în următoarea perioadă cu hoteluri, restaurante, agențiile de turism, locurile în care sunt prezenți expații.

Interviu – Femei in Afaceri

Femei in Afaceri: Care este povestea afacerii dvs. si cum a inceput totul? Valentina Saygo: Tax Free este un drept

Cumparaturi fara TVA in magazinele HUMANIC

Acum vă veți puteți recupera TVA achitată la cumpărăturile făcute în magazinele din rețeaua Humanic! Pentru a beneficia de acest

Ce este si cum scriem despre Tax Free in Romania

Joi, 27 noiembrie 2014, Ask for Tax Free, in parteneriat cu Freya Productions, a organizat evenimentul “Ce este si cum

Hotel Cismigiu, noul partener Ask for TAX FREE

Hotelul Cismigiu este un nou partener al Ask for Tax Free, prima companie autorizata din Romania care este specializata in returnarea

Tax Free in Romania – expresia unei societati civilizate, care isi cunoaste si isi cere drepturile

“Am un vis, acela de a trai intr-o tara civilizata unde lucrurile sa se alinieze la nivelul altor tari civilizate

Ask for Tax Free Romania, sponsor in cadrul evenimentului Bonton Fashion Days by Doina Levintza

Ask for Tax Free, prima companie din Romania specializata in restituirea de TVA pentru cumparaturile realizate in regim Tax Free,